Cultuur

Cuba kent tal van nationale en religieuze feestdagen. Belangrijke officiële feestdagen zijn:
 
1 januari: Nieuwjaarsdag
28 januari: Geboortedag José Marti
19 april: Invasie Varkensbaai
1 mei: Dag van de arbeid
Juli: Carnaval
25 t/m 27 juli: Viering van de nationale opstand en de aanval op de Moncada kazerne in 1953.
9 oktober: Herdenking van het overlijden van guerillaleider Che Guevara.
10 oktober: Herdenking van de Onafhankelijkheidsoorlog
December: Jazz Festival
2 december: Dag van de landing van de Granma
25 december: Kerstmis
 

Culturele gebruiken en gevoeligheden
Cubanen zijn er erg los volk, met maar weinig stijve etiquette. Mensen die elkaar voor de eerste keer ontmoeten geven een hand, anders zijn twee kussen op de wang gebruikelijk. Je bespreekt politiek best niet in het openbaar, Cubanen willen hun regering niet openbaar bekritiseren. Maar de allerbelangrijkste regel is dat wanneer je danst, je je volledig moet laten gaan!

Lokale specialiteiten
De Cubaanse keuken bestaat vooral uit rijst met bonen, aangevuld met vlees (wat die dag ook beschikbaar is), gebakken bananen, en een salade. Vis is ook overal te verkrijgen.

Cuba, het grootste eiland van het Caraïbische gebied en misschien wel het meest verrassende! Cuba heeft een unieke mix van zon, strand en een zwoele cultuur. Een absolute must voor een sfeervolle vakantie.
 

Landen-ABC

Ligging:
Cuba ligt in het in het Caribisch Gebied in Midden-Amerika. Het land grenst in het noorden aan de Golf van Mexico en de Atlantische Oceaan, in het oosten aan de Windward Passage, in het zuiden aan de Caribische Zee en in het westen aan de Straat van Yucatan.

Ruwe indeling:
Cuba bestaat uit één hoofdeiland, het grootste van de Caribische Zee, en talrijke kleinere eilanden. Dit hoofdeiland is vooral vlak. In het zuiden ligt een gebergte, de  Sierra Maestra, waarbij de berg Pico Turquino met 1974 meter het hoogste punt van het land is.

De hoofdstad:
Havana

De taal:
Spaans

Munteenheid:
Cubaanse Peso

De seizoenen:
Cuba is een overwegend tropisch land, hoewel dit door de wind wel gematigd kan aanvoelen. De zon schijnt het hele jaar door, en er is nauwelijks verschil tussen zomer en winter.  

Cuba praktisch

Reisdocumenten:
Wanneer je naar Cuba reist, hebt je een geldig paspoort nodig dat bij geldig blijft tot na vertrek. Je hebt ook een elektronische visum nodig, die op voorhand moet aangevraagd worden.

Tijdsverschil:
In Cuba is het 6 uur vroeger dan in België. Aan het begin en het einde van onze wintertijd is dit 5 uur, omdat de wintertijd van Cuba niet helemaal overeenkomt met de onze.

Kledijtips:
Voor Cuba is luchtige, linnen of katoenen kleding een must. Tijdens het nattere seizoen is ook een regenjas of poncho geen overbodige luxe. Vergeet ook geen warme trui of vest, voor koelere avonden en in de bergen.

Reisstekker/spanning:
Belgische stekkers passen niet in de stopcontacten, een reisstekker is ten zeerste aangeraden. Er komen ook geregeld stroomstoringen voor in Cuba.

Vervoer:
Over het hele land, van oost naar west, loopt de ‘carretera central’. Verder heb je in het westen nog 2 extra hoofdwegen. Deze wegen worden druk bereden en over het algemeen in goede staat. De plattelandswegen worden vooral gebruikt door traag verkeer en zijn onberijdbaar na een regenbui. ’s Nachts rijden is erg risicovol en vermijd je best.

Voorzorgsmaatregelen:
Bij een reis naar Cuba zijn geen inentingen verplicht, maar wel aangeraden. Bij aankomst is belangrijk om je lichaam tijd te geven om zich aan te passen. Wees voorzichtig in de zon en zet bij voorkeur steeds iets op je hoofd. Omdat je in de hitte ongemerkt veel vocht verliest, moet je steeds veel blijven drinken. Warme dranken zijn over het algemeen beter dan ijskoude, je maag en darmen worden dan minder belast. Het water uit de kraan kun je beter niet drinken. Ook eet je best niet van eetkraampjes langs de weg. Je vindt in elke winkel wel grote flessen water om mee te nemen.
 
 

Shopping

Geldzaken:
Je kan geld afhalen met je bankkaart, maar lang niet overal. Zorg wel dat je bankkaart wordt opengezet voor Cuba, anders kan je hier niets mee doen. Geld afhalen met je creditcard is ook mogelijk, maar enorm onvoordelig. Best neem je voldoende contante euro’s mee om ter plaatse te wisselen. Let wel op, Amerikaanse creditcards en American Express wordt nergens aanvaard. Ook met Amerikaanse dollars ben je niets in Cuba.

Souvenirtips:
Cuba is niet meteen de beste plaats om uitgebreid te winkelen, maar als je graag sigaren, rum, lokale kunst en kleine souvenirs meeneemt, dan kan je die in Havana vinden.
 
 helpt je graag verder
 helpt je graag verder

helpt je graag verder

Selectair Special Travel

Heb je een vraag? Bel ons gerust even op of stuur ons een mailtje. Dan maken wij zo snel mogelijk werk van jouw aanvraag.

Beverstraat 23
9400 Ninove