Fooien geven in het buitenland: een do of een don’t?

Deel dit artikel

In België vinden we het erg normaal om bij een goede service een bedrag naar boven af te ronden, of een fooi te laten liggen. Maar wat moeten we doen als we op reis zijn? In sommige landen ben je bijna verplicht om te tippen, en in andere landen kan je wel eens iemand beledigen wanneer je een fooi achterlaat… Wij zetten voor jou de geldgewoonten even op een rijtje.
 

Europa

In Europa wordt er, net als bij ons, weleens naar boven afgerond  of worden er enkele euro’s fooi achtergelaten bij een goede service. Dit is gewoon een blijk van waardering, hotel- en restaurantwerkers worden voldoende betaald, zodat ze niet afhankelijk zijn van extra fooien.

Bij het tippen in Europa kun je het beste contant geld in de lokale munt geven, in plaats van te tippen op je credit card.

Scandinavië is een beetje een uitzondering. Het leven is er al vrij duur, en fooi geven is dan ook geen gewoonte. Vaak zitten er wel servicekosten inbegrepen bij de rekening. 
 

Azië en Oceanië

In Aziatische landen is fooi geven nooit een gewoonte geweest, tot toeristen ermee begonnen. Er zal van jou daarom vaak wel een fooi verwacht worden, terwijl locals voor dezelfde service helemaal niets geven.

In de Filipijnen en Indonesië is het ook geen gewoonte in restaurants, maar taxichauffeurs, gidsen en security-personeel verwachten wel een klein extraatje. In Thailand worden er meestal servicekosten aangerekend en wordt er niet van je verwacht dat je meer achterlaat.
 

Noord-Amerika

In Amerika heerst een echte tipping-cultuur, en Amerikanen tippen dan ook voor zowat alles. Dat komt omdat jobs in dienstverlening erg onbetaald zijn, werknemers zullen er daarom alles aan doen om een zo groot mogelijke fooi te ontvangen. Het is namelijk een deel van hun levensonderhoud.

Als je niet als onbeleefd of onattent gezien wilt worden, laat dan minstens 15% fooi in restaurants en bars. Werknemers van housekeeping verwachten zo’n $2-3 per nacht van je verblijf of $5 in één keer aan het eind. Dat is de norm en zal zeer geapprecieerd worden.
 

Zuid-Amerika

In tegenstelling tot het Noordelijke gedeelte, is fooi geven in Zuid-Amerika geen gewoonte. Goede service moet altijd gewaardeerd worden met een lach en dankbaarheid, maar er ligt veel minder druk op toeristen om extra te betalen.

Waarschijnlijk betaal je wel vaker met contant geld, en dan wordt naar boven afronden op het hele meestal zeer gewaardeerd. Wees voorzichtig met vervoer: taxichauffeurs rekenen wel vaker een “verplicht servicebedrag” om je van A naar B te brengen. Daarom is het belangrijk om op voorhand een prijs af te spreken.
 

Midden Oosten

in het Midden-Oosten zijn de meningen wat verdeeld over het geven van fooi. Locals betalen vaak gewoon het 5-15% automatische servicebedrag dat wordt opgeteld bij de rekening. Maar vele bezoekers doen daar bij voorkeur een schepje bovenop, tot wel 15% meer.

Vaak gaan de servicebedragen die aan het hotel worden betaald rechtstreeks naar het hotel. Als je echt goeie service van iemand hebt gehad, is het natuurlijk een mooi gebaar als je dat ook toont door die persoon rechtstreeks een fooi in handen te duwen als dank voor alle geboden hulp.
 

Fooien kunnen per land en per situatie verschillen, maar voel je nooit verplicht om meer te geven dan je kwijt wil, of juist om meer te geven dan de norm is. Dus wil je iemand extra bedanken voor een mooie attentie, bijvoorbeeld een extra chocolaatje op je kussen, doe dat dan vooral!
 
 helpt je graag verder
 helpt je graag verder

helpt je graag verder

Selectair Special Travel

Heb je een vraag? Bel ons gerust even op of stuur ons een mailtje. Dan maken wij zo snel mogelijk werk van jouw aanvraag.

Beverstraat 23
9400 Ninove