• hacks
  • kinderen
  • met
  • reizen
  • tips

Reizen met kinderen, een geweldig avontuur met deze handige tips!

Deel dit artikel

Reizen met kinderen, een geweldig avontuur met deze handige tips!

Reizen met kinderen kan een ongelooflijk lonende en gedenkwaardige ervaring zijn voor het hele gezin. Het biedt de mogelijkheid om herinneringen voor het leven te creëren, kinderen kennis te laten maken met nieuwe culturen en het gevoel voor avontuur te stimuleren. Het is echter geen geheim dat reizen met kleintjes soms ook uitdagend en stressvol kan zijn. Maar wees niet bang! Met een goede planning, een beetje flexibiliteit en een positieve ingesteldheid kun je van je gezinsreizen een makkie maken. In deze blog delen we essentiële tips om stressvrij te reizen met kinderen, zodat de reis voor het hele gezin soepel, ontspannend en plezierig verloopt.

Wat kan je doen?

1/ Plan vooruit
Eén van de sleutels tot succesvol reizen met het gezin is nauwgezet plannen. Onderzoek van tevoren je bestemming, inclusief gezinsvriendelijke attracties, accommodatiemogelijkheden en plaatselijke voorzieningen. Houd bij het plannen van je reis rekening met de interesses en het energieniveau van je kinderen. Betrek hen bij het planningsproces en laat hen activiteiten of attracties kiezen die hen aanspreken. Door hen erbij te betrekken, zullen ze zich enthousiast voelen en zich betrokken voelen bij de reis.

2/ Een goede planning helpt echt
Houd bij het plannen rekening met alle zaken die zowel voor jezelf, als voor jouw kinderen van belang zijn. Zo kan het tijdstip van vertrek of je zitplaats in het vliegtuig, een belangrijke comfort verhogende factor zijn. Zorg bijvoorbeeld dat je ’s avonds vliegt wanneer je kind normaal altijd slaapt, en let erop dat je genoeg tijd hebt tijdens een eventuele overstap. Bedenk wat de handigste locatie zou zijn om te zitten met je kind(eren).

Reizen met kinderen in het vliegtuig
  • Vooraan en achteraan zijn bijvoorbeeld fijne plekken met kinderen. Achteraan het vliegtuig val je minder mensen lastig, maar voorin heb je meer beenruimte (en dus speelruimte) en kan er een mandje geplaatst worden voor je baby.
  • Betaal eventueel extra voor een betere verbinding of een directe vlucht.
  • Haal wat extra euro's boven voor een betere zitplaats in het vliegtuig om het zo comfortabel mogelijk te maken.
  • Controleer of je online kan inchecken zodat je minder lang in de drukte van het vliegveld staat.
 
3/ Reizen met kinderen in de auto
Ook wanneer je met de auto weg gaat, zal je goed moeten plannen. Verwacht veel tussenstops om even wat te eten of te spelen, en hou er ook rekening mee dat je na een langere lunchpauze na een halfuur weer kan stoppen omdat iemand naar het toilet moet.
Misschien wil je voor een verdere bestemming een extra overnachting onderweg boeken of maak je er een roadtrip van met meerdere bestemmingen.
Met kinderen ben je altijd langer onderweg dan je denkt, dus hou daar rekening mee.

4/ Wees flexibel en geduldig
Reizen met kinderen gaat vaak gepaard met onverwachte omwegen of wijzigingen in de plannen. Omarm deze momenten met flexibiliteit en geduld. Blijf positief en gebruik onverwachte situaties als leermomenten. Onthoud dat kinderen de energie van hun ouders opslurpen, dus als je kalm blijft en je aanpast, zal dat hen helpen om de uitdagingen die zich voordoen het hoofd te bieden.
 
5/ Controleer zeker altijd de paspoorten en vergeet jullie kids-id’s niet
Voor het vertrek wil je er wel zeker van zijn dat de paspoorten nog geldig zijn. Misschien moet het paspoort nog een aantal maanden geldig zijn bij aankomst in het land van bestemming. Vraag hierover advies bij je Selectair reisagent. Ook controleer je best altijd op voorhand of je voor je bestemming een speciaal visum nodig hebt of niet en vanaf welke leeftijd. Waar je ook gaat, vergeet nooit de kids-id’s!
 
6/ Slim inpakken
Efficiënt inpakken is cruciaal als je met kinderen reist. Maak een checklist met benodigdheden zoals luiers, doekjes, extra kleding en snacks. Zorg voor een ruime voorraad van hun favoriete speelgoed, boeken en activiteiten om ze te vermaken tijdens de reis. Vergeet niet de nodige medicijnen en eerste hulpmiddelen in te pakken. Overweeg te investeren in toiletartikelen in reisformaat en lichtgewicht, compacte wandelwagens of draagzakken om het vervoer gemakkelijker te maken. Het kan ook zeer handig zijn om, voor de kinderen die zich al zelfstandig kunnen aankleden, elke outfit in een apart zakje per dag te stoppen.
Reis je met het vliegtuig? Voorzie dan wat luiers en voeding in de handbagage. Mochten je koffers wat later komen dan ben je op deze manier toch voorzien.
 
7/ Let op de tijd
Kinderen gedijen goed op routine, dus probeer tijdens het reizen een gevoel van structuur te behouden. Houd je zoveel mogelijk aan vaste eet- en slaaptijden om inzinkingen en chagrijn te voorkomen. Zorg voor extra tijd als je van de ene activiteit naar de andere gaat of van de ene plek naar de andere verhuist. Haasten kan leiden tot stress voor zowel jou als je kinderen. Kies voor een langzamer tempo en onthoud dat flexibiliteit de sleutel is. Laat de drukte om je heen gaan en neem de tijd tijdens je reis. Zorg dat je voldoende ruim plant zodat je op het vliegveld niet gehaast naar je gate hoeft te rennen, of dat je met de auto genoeg tussenstops kan nemen voor plas- en speelpauzes.
Wanneer je vliegt met een baby kan je proberen het drinken te plannen tijdens het opstijgen en het landen. Zo gaan de oortjes van de baby minder snel pijn doen en is de kans op een huilende baby een stuk kleiner.
 
8/ Vertel wat er te gebeuren staat
De eerste keer met het vliegtuig, de eerste keer in een hotel verblijven, of gewoon de eerste keer naar het buitenland: de vakantie kan behoorlijk spannend zijn voor de kinderen (ook als ze al voor de tweede of derde keer weg gaan). Praat daarom goed met de kinderen. Leg uit wat jullie gaan doen en wat daarbij komt kijken. Wat gaat er gebeuren op het vliegveld? Wat is er anders aan het land waar jullie heen gaan? Zoek eventueel op internet wat leuke foto’s of video’s om te kunnen laten zien wat ze te wachten staat.
 
9/ Houd ze betrokken
Lange reizen kunnen vervelend zijn voor kinderen en leiden tot rusteloosheid en verveling. Neem verschillende activiteiten mee zoals kleurboeken, puzzels en reisspelletjes om ze bezig te houden. Maak gebruik van technologie door tablets of e-readers te laden met leeftijdsgeschikte apps, films of interactieve leerspelletjes. Vergeet echter niet om schermtijd af te wegen tegen andere interactieve activiteiten en moedig gesprekken aan over de plaatsen die je bezoekt. Het is ook leuk om de kinderen hun verhalen op te laten schrijven. Koop een leuk notitieboekje en laat ze opschrijven wat ze van de dag vonden, wat ze allemaal gezien hebben of gegeten hebben en wat ze het leukst vonden. Of koop elke dag een leuke ansichtkaart en laat ze hun verhalen daar op schrijven. Zo hebben ze ook meteen iets leuks voor later.
 
10/ Geef ze een camera
Vakantie is al fantastisch en de kinderen zullen hun ogen uitkijken en niet kunnen stoppen met op onderzoek uit gaan, maar met een camera wordt het nog net even leuker. Zo kunnen zij zelf ook leuke dingen vast leggen, en vaak zien de kleintjes weer andere dingen dan jij zelf, waardoor zij straks misschien een foto maken van iets wat jou helemaal niet opgevallen is.
 
11/ Omarm lokale ervaringen
Reizen is een uitstekende gelegenheid om je kinderen bloot te stellen aan verschillende culturen en tradities. Moedig ze aan om lokaal voedsel te proberen, deel te nemen aan culturele activiteiten en zoveel mogelijk met de lokale bevolking te communiceren. Deze ervaring zal hun horizon verbreden en blijvende herinneringen creëren. Onderzoek kindvriendelijke attracties of evenementen op je bestemming die speciaal gericht zijn op gezinnen, zodat je een goed afgeronde reiservaring hebt.
 
12/ Zorg ervoor dat je ze kan terugvinden
Het is de ergste nachtmerrie van elke ouder om een kind kwijt te raken, maar in de drukte op het vliegveld of bij een grote toeristische bestemming is een kind die even een paar stappen van je vandaan zet al snel uit het oog verloren.
Om er voor te zorgen dat je ze vervolgens weer terug kan vinden kan je allerlei maatregelen nemen: Schrijf je naam en telefoonnummer bijvoorbeeld op hun arm of op het label van hun shirt, of koop een ketting met een tag met belangrijke informatie. Ook kan je een armbandje met gps kopen die je koppelt aan je telefoon.
 

Conclusie:
Reizen met kinderen kan een verrijkende en plezierige ervaring zijn voor het hele gezin. Door vooruit te plannen, slim in te pakken, op de tijd te letten, de kinderen bezig te houden, lokale ervaringen te omarmen en flexibel te blijven, kun je prachtige herinneringen creëren terwijl je onnodige stress vermijdt. Vergeet niet dat de reis net zo belangrijk is als de bestemming en met de juiste aanpak kunnen je gezinsreizen uitgroeien tot dierbare momenten die je nog jaren zult koesteren. Dus, pak je koffers, neem je kleintjes mee en begin aan het avontuur van je leven!
 
 helpt je graag verder
 helpt je graag verder

helpt je graag verder

Selectair Special Travel

Heb je een vraag? Bel ons gerust even op of stuur ons een mailtje. Dan maken wij zo snel mogelijk werk van jouw aanvraag.

Beverstraat 23
9400 Ninove