Slow travel: de kunst van traag reizen

In een wereld waarin alles zo snel mogelijk moet gaan (ook tijdens het reizen), ontstaat er een nieuwe trend: slow travel of traag reizen. Sleutelwoord hierbij is onderdompeling. In plaats van snel je bucketlist af te werken, ga je de bestemming echt beleven. En dat is wat meer en meer mensen nodig hebben vandaag de dag.
 
Wat is Slow Travel?
Met zoveel informatie zo snel bij de hand, hebben we vaker de indruk dat we ons leven zo betekenisvol mogelijk moeten invullen, ook tijdens het reizen. Dit heet FOMO, of Fear Of Missing Out. Dit heeft als direct gevolg dat je zo’n drukke vakantie boekt, dat je meer uitgeput terugkeert dan toen je vertrok. Je krijgt als het ware een ‘tourist burn-out’.

Net zoals de opkomst van ‘slow food’ in 1980, heeft slow travel als doel te genieten van je bestemming, en rustig aan te doen. Je geniet als het ware van het ‘niets doen’ op reis. Veel toeristen hebben nu vaak de neiging om, gewapend met een afvinklijstje, zo veel mogelijk bezienswaardigheden te gaan bezoeken, terwijl ze zo de essentie van het reizen uit het oog verliezen.

Waarschijnlijk hoorde je de zin ‘ik wil de bestemming bezoeken als een local’ weleens vallen. Dat is eigenlijk waar het bij Slow Travel om draait. Je leeft volgens het lokale ritme en gaat op zoek naar authentieke belevingen, in plaats van de grote menigte te volgen. Je maakt contact met de lokale bevolking, en omarmt hun cultuur. Het ultieme doel van Slow Travel? Je ver weg van huis toch nog thuis voelen.

 
Hoe word je een ‘Slow Traveler’?

Blijf langer op 1 plek
Wanneer je minstens 3 dagen op één plaats blijft, heb je tijd om de plaats goed te leren kennen, en prachtige plekjes te ontdekken. Je kan zo ook gemakkelijker een gesprek met locals aanknopen, en je leert je bestemming écht waarderen.

Kies alternatieve accommodatie, ander eten en nieuwe activiteiten
Kies bijvoorbeeld voor een lokale B&B in plaats van een groot resort, en leer je gastvrouw beter kennen. Knoop een goed gesprek aan, en stel je open voor nieuwe ervaringen. Wil je meer leren over de lokale keuken? Waarom vraag je dan niet om te assisteren bij het diner? Wanneer je dichter bij de lokale bevolking staat, leer je ook over gewoontes en gebruiken die misschien niet vermeld staan in een reisgids.

Geniet van je omgeving op een rustig tempo
Als je de tijd hebt, kan je het leven rond je eens goed bekijken. Slim reizen speelt daarbij een grote rol. Huur eens een fiets, of spring eens op de bus om te zien waar die jou brengt. Zo neem jij deel aan het lokale leven, en beleef je de bestemming in plaats van ernaar te kijken vanop afstand.

Ga offline, en maak nieuwe connecties
Er is geen reden om elke bestemming die je bezoekt snel op Facebook te gooien, of door te sturen naar al je connecties. Zet dus je smartphone gewoon uit, en geniet van het moment. Wie weet maak je wel nieuwe vrienden op je bestemming, en krijg je kansen die je anders nooit zou krijgen. Wist je bijvoorbeeld dat je op Bali snel wordt uitgenodigd op een Hindoe-ceremonie als je zelfs maar een beleefd praatje maakt? Ga dus offline, en zo ga je 'onlife'. 
 
Slow Travel, iets voor jou?
Vind jij ook dat het leven te snel aan je voorbij gaat, en herken je jezelf in onze (te) snelle maatschappij? Dan is Slow Travel misschien precies wat je nodig hebt! Vraag er zeker naar bij je reisagent, die helpt je graag verder. Zo beleef jij je volgende bestemming misschien zoals nooit tevoren.
 

Plaats je reactie

Reacties ({{ comments.length }})

{{blogComment.comment}}
door {{blogComment.commentUserName}} op {{blogComment.commentDate | date:'dd-MM-yyyy HH:mm:ss'}}

Jouw reactie werd toegevoegd.

Stuur nog een vraag
Wij respecteren je privacy. Je mailadres wordt niet gepubliceerd bij je reactie, en ook niet gebruikt voor commerciële doeleinden. verzenden

Volgende velden zijn niet juist ingevuld:

  • Naam is verplicht
  • Vul alsjeblieft een e-mailadres in waarop je jouw antwoord graag ontvangt
  • Je dient een bericht op te geven

Kies je Selectair reisagent.


zoeken

Geef een geldige postcode of locatie op.